Polyfasisk sömn, hur gick det egentligen?

Sju år sedan ville jag prova något som kallas polyfasisk sömn och testa om jag kan komma ner i antal timmar som jag behöver sova. Under ett antal dagar skrev jag dagbok på denna blogg för att beskriva vad jag gör och vad som händer.

Under den perioden hade jag många åtaganden. Jobbade fortfarande som konsult med kunderna i Stockholm medans jag bodde i Hälsingland. Höll yogakurser på kvällarna. Hade en ”herrgård” i Söderhamn att sköta och en villa och en stuga i Rengsjö. Det fanns behov att klara sig med mindre sömn.  Hade läst om Trump som inte sov många timmar per natt och utan att vilja bli jämförd med honom  på något sätt (visste inte mycket om honom då) så förstod jag att för att hinna med det som man vill eller skall göra måste antal sovtimmar ner till det absolut nödvändiga. Även inom yogan och inom ayurveda är man väl medveten om dom tidigare morgontimmarnas välsignelse.

När jag nu läser återigen det som jag skrev 2013 så ser jag att det verkade funka bra att minska på sovtimmarna med bibehållen kvalitet på dagverksamheten och det utan att bli slav under ilskna väckningssignaler. Det är förresten min fru som fått mig till att inte ställa in väckningstiden, hon använder aldrig väckning så i början av vårt förhållande när jag absolut måste ha väckning fick jag ställa in väckningen så sent så att hon säkert hade hunnit vakna. Hade nästan patologiska rädsla att inte vakna i tid på morgonen.

Jag skrev inte dagbok så länge och det verkar vara så att jag inte fortsatte medvetet med experimentet. Det som blev kvar av det var dock att jag blev medveten om att kortare nattsömn inte nödvändigtvis är negativt och min oro över det försvann.

Genom att jag hållit temakurser om sömnen inom ramen för mina yogaklasser så har jag lärt mig än mer om sömnen och insett att det viktigaste är inte tiden utan sömnkvaliteten. Får jag till minst 2 tillräckligt långa djupsömn-perioder så räcker det. Det är möjligt att åstadkomma inom 4-5 timmar. Första djupsömnen är längst, andra betydligt kortare och den tredje bidrar inte mycket till återhämtningen.

Jag fortsätter alltså med att inte ta hjälp av tekniken för att vakna. Undantag är man man skall pass på flygtider/tågtider men även då verkar det funka att vakna innan signalen tjuter i örat. Jag sover numera som 7 år äldre och med mindre åtaganden mellan 5 och 7 timmar per natt, sällan mer än 7 ½  timmar. I veckan blev jag ägare till en aktivitetsklocka som kan följa min sömn också och de 3 nätterna som jag haft den på visar knappt 6 ½ sömn per natt varav över 95% faktisk sömn. Klockan påstår att kvaliteten på sömnen är god och jag får väl tro på det. Har inte känt något behov för tupplur under dessa dagar. Älskar sömn och downsizing som vi gjort de senaste åren genom att släppa taget om det mesta ger mig mer tid för även den favvosyslan så vissa nätter kan bli över 8 timmar även om jag vet att de dagarna känner jag mig grötig.

Gula villan sålde vi ifjol till en jägartjej med 4 jakthundar och bosatte oss på grannfastigheten som vi tack vare vår framsynthet hade köpt samtidigt som villan 2007. Den lilla röda stugan på 60 kvadrat har nu blivit vårt pensionärsboende.

Livskostymen har blivit mycket mindre.  Dock fick vi låna uthuset i vår gula villa efter överlåtelsen och kvar finns en massa gamla synder som jag nu håller på att rensa. Ansiktena på återvinninsgstationen i Bollnäs har blivit bekanta för mig på sistone.

Genom att släppa taget gällande ägodelar är förhoppningen att få mer tid åt det som är viktigt. En av de viktiga sakerna var att kunna erbjuda retreater i yogans ursprungsland Indien. Sedan 2016 har vi ordnat retreater i Kerala och de 2 senaste åren två olika efter varandra före årsskiftet. Just nu när jag skriver detta skulle vi vara i Tibet på vandring runt Mt Kailash men som allt annat så är även det inställt. Även november-retreaten vid havet i Kerala och december-retreaten på ett ashram hänger löst just nu även om det finns intressenter till det senare. November verkar kört som det ser ut nu. Inte många som vill åka nu med den osäkerheten som det innebär. Samtidigt har vi stoppat all marknadsföring också så det är i stort sett bara de som vet om tidigare resor som känner till våra retreater.

Nu när vi tränat på att släppa taget från materiella ting under flera år så kanske vi nu får träna på att släppa taget från våra önskemål och ideér. Det kanske är något annat som vi är ämnade att göra under vår pensionärstid.

Läs min korta dagbok om polyfasisk sömn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s