Fem enkla steg till att börja med yoga

yoga-pa-stranden_tillbloggen

1. Gör det enkelt för dig

Yogan möter dig där du är, sådan som du är. Den kräver inte att du är en akrobat eller kan en massa mantran utantill och än mindre att du förstår alla mantran. Var inte orolig om du inte kan nå dina tån när vi stretchar livsnerven, känn dig inte mindre värd om du inte förstår alltid vad din lärare säger. Koppla bara av, acceptera dig själv som du är, andas medvetet, flyt med i yogapasset med andning ihop med stretchande eller utmanande asanas. Håll det enkelt!

2. En sak att börja med

Du behöver inte behärska otaliga yogaserier utan ofta det är bättre att  lära sig en enkel serie som man gör regelbundet och helst dagligen. Det kan tex vara en enkel solhälsning som ger dig komplett rörelseträning på 10-20 minuter. När man kan övningen utantill efter ett antal gånger så är det lätt att införliva det som en vana.

Samma gäller meditationer som är en del av yogapassen. Teknikerna är otaliga men även här är det bra att hålla sig till det enkla i början och kanske lära sig en mindfulness-meditation med fokus på andningen.  Det kan vara en fördel att hålla sig till samma sak en längre period (tex 40-dagar) så välj en meditation och gör den 40 dagar.

3. Gör det bekvämt för dig

Det blir jobbigt om du känner dig obekväm rent fysiskt när du gör yoga. Så skippa jeansen och ta på dig något mjukt och följsamt så att du kan röra dig och andas i dina kläder. Om du hela tiden uppmärksammar dina kläder så är dom inte dom rätta för att göra yoga i. Du ser att yogaläraren bär lössittande, mjuka kläder och om du gör det också så blir allt lättare. Bekvämlighet är prioriterat.

4. Ibland kan du kombinera yoga med musik

Musiken påverkar oss i högsta grad, prova bara genom att först lyssna en timme Iron Maiden och sedan en timme Vivaldi. Den speciella yogamusiken finns även den i många former, en del skapar energi och annan typ av musik är mer meditativt och lugnande. Vi använder musiken på olika sätt beroende på syftet.  Viss musik påverkar våran biokemi genom frisättning av ”glada” hormoner. Ibland använder vi musiken för att hitta rytmen i övningarna och rytmen i andningen.

5. Hitta andra att göra yoga med

När vi är flera så skapar vi större energi.  Gå gärna med i en yogaklass. Utöver att det blir mer energi i en grupp så får du instruktioner från kunniga yogalärare och du kan även ställa frågor. Detta är speciellt värdefullt när du är nybörjare i yoga. Du delar en erfarenhet och en livsresa med de andra nybörjarna men även andra som gjort yoga en längre tid.

Ha kul med yogan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s