Att skaffa visum till Indien

Vi rekommenderar att du söker visum tidigast 8 veckor(om du åker med oss till Kerala 23/11 så söker du tidigast 27/9), senast 6 veckor(11/10 om du åker med oss) före avresan.

PASSET

1-wp_20160908_11_05_25_rich-1Har du pass som är giltigt minst 6 månader?

Om inte så måste du börja med att skaffa nytt pass.

Är passet giltigt men i dåligt skick?

Om du har ett vinrött EU-pass, se till att hela identitetssidan sitter fast ordentligt och inte har börjat släppa eller spricka i kanterna. Då är passet inte giltigt och du måste söka nytt. Observera att passet måste klara även hela vistelsen i Indien och inte börja falla i bitar inför hemresan eftersom även det kan leda till problem.

För allmän passinformation se polisens hemsida.

 

VISUM

 

Traditionell visum

På sidan http://www.in.ckgs.se/apply-for-a-visa/about-visa.html finns allmänna regler för ansökan.

visa1

 

 

 

 

Du kan söka elektronisk visum(se nedan) men om du föredrar det traditionella sättet så gör du enligt följande:

Du söker visum via  India Visa Application Centre/Cox and Kings hemsida. Adressen dit är http://www.in.ckgs.se.  Instruktioner och aktuell information om hur du ska gå tillväga finns där.

OBS! Då regler och avgifter kan ändras med kort varsel är det viktigt att du går in på Cox and Kings hemsida för aktuell information och kontroll i samband med att du ska ansöka om visum. Felaktigt visumformulär eller inbetalning kan medföra extra avgifter och försening i hanteringen.

Under rubriken Ansöka om visum har du valet Ansöka om visum   Sedan har du två val:


Lämna in ansökan personligen

välj Ansök om visum vid disken

Om du vill lämna ansökan vid disken så kommer du till sidan

http://www.in.ckgs.se/apply-for-a-visa/apply_visa_counter.html#agree2

och längst ner där skall du godkänna villkoren innan du kan fortsätta med online-ansökan som du ändå måste göra även när du lämnar och hämtar personligen. Läs dock följande innan du godkänner!

Ger följande information :

Från och med 15 OCTOBER 2015 Alla som ansöker om turistvisum: Vänligen notera att returbiljett (för återresa till Sverige/Lettland) eller biljett för vidare färd (för vidare resa till annat land) måste bifogas med ansökan.

 

Observera att den kortaste handläggningstiden för kompletta ansökningar som lämnas in vid disken är 2-3 arbetsdagar för svenska pass och 5 arbetsdagar för utländska pass. Inlämningar som sker vid kontoren i Umeå, Malmö och Lettland bör ha i åtanke tiden i transit kan komma att variera. Handläggningstiden kan också påverkas av vilken typ av visum man ansöker om, tidigare nationalitet, etc. Vi uppmanar att biljettbokningen sker efter mottagandet av sitt pass med visum inklistrat – GÄLLER EJ TURISTVISUM.

Följ instruktionerna noggrant om du vill besöka vårt kontor och lämna in din ansökan vid disken

  • Fyll i online-ansökningsformuläret.
  • Notera webbfilnumret och skriv ut det ifyllda online-formuläret
  • Klistra ett foto (5 cm x 5 cm, färg, identiskt och med vit bakgrund) på därför avsedd plats i ansökningsformuläret. Det här formatet är inte detsamma som det biometriska fotoformatet. Klicka här om du vill se fotospecifikationen. Foton som inte följer specifikationerna kommer inte att accepteras. Om du besöker vårt kontor finns utrustning för att ta foton i det här formatet.
  • Skriv under på första sidan (under utrymmet för fotot) och på andra sidan på därför avsedd plats.
  • Organisera alla nödvändiga dokument enligt checklistan för aktuell visumtyp
  • För tillfället är betalning med kreditkort ej möjligt i Malmö och Umeå.  Enda sättet för betalning är kontant eller banköverföring.
 
När du har alla dokument redo kan du besöka vårt kontor och lämna in din visumansökan. Klicka här för adressen till vårt kontor, öppettider och kontaktinformation. Se även vårt helgdagsschema.
 

Följande dokument ska visas upp vid disken:

 
  • Underskriven utskrift av online-ansökningsformuläret
  • Original pass som ska vara giltigt i minst sex månader från datumet för resor.
  • En kopia av passet
  • Foto med angivet format klistrat på ansökningsformuläret
  • Nödvändiga dokument för den typ av visum som du söker. Klicka här om du vill se vilka dokument som krävs för den typ av visum som du söker. Alla som ansöker om turistvisum: Vänligen notera att returbiljett (för återresa till Sverige/Lettland) eller biljett för vidare färd (för vidare resa till annat land) måste bifogas med ansökan.
  • Avgifter i kontanter eller som kortbetalning. Observera att den sökande är ansvarig för kostnaderna för kortbetalningar.

 

Vid avhämtning av passet på vårt kontor ska sökande ta med originalkvittot på betalningen till CKGS samt en kopia av passet.

Om pass hämtas ut av en annan person än den sökande ska den person som hämtar passet ta med en underskriven fullmakt från den sökande. Personen ska också ta med giltig legitimation.


Ansöka via posten

välj Ansök om visum via post vilket ger dig följande information. Går noga igenom det innan du startar proceduren. Kontrollera på http://www.in.ckgs.se/apply-for-a-visa/apply_visa_post.html att inget nytt tillkommit sedan 20160913!

 

Följande dokument är obligatoriska och måste bifogas:

1. Pass

Original pass som ska vara giltigt i minst sex månader från datumet för resor.

2. Ansökningsformulär

Klicka här, välj länken för online-ansökan, fyll i formuläret och skriv ut det med hjälp av webbfilnumret. Formuläret är omfattande och en del som krävs kanske inte är lätt att få tag i.  Jag skriver in senare en lista på vilken information som behövs. Under tiden kan du kolla på en engelsk sida här.

3. Foto

Klistra ditt färgfoto (riktigt foto 5 cm x 5 cm), med vit bakgrund, och hela ansiktet synligt, i det avsedda utrymmet på ansökningsformulärets första sida.

SVARTVITT FOTO ACCEPTERAS EJ. Klicka här om du vill läsa fotospecifikationerna.

4. Underskrift

Skriv under både på första sidan under fotot och på andra sidan på därför avsedd plats.

5. Dokument och formulär

Ytterligare dokument för respektive visumtyp finns här.

DESSA DOKUMENT OCH FORMULÄR ÄR OBLIGATORISKA. INGA VISUM BEHANDLAS UTAN DESSA DOKUMENT..

6. Clearance Form

Alla innehavare av utländska pass måste bifoga ett formulär för begäran om Clearance, som finns här.

INGA VISUM BEHANDLAS UTAN NÖDVÄNDIGA DOKUMENT OCH FORMULÄR. INNEHAVARE AV SVENSKA PASS BEHÖVER INTE BIFOGA DETTA FORMULÄR.

7. CKGS Beställningsformulär

Skriv ut CKGS Beställningsformulär, fyll i det och skriv under. Formuläret finns här.

8. Banköverföringskvitto

Sätt in gällande visumavgifter på vårt bankgirokonto 108-8509, skriv ut en kopia av kvittot och bifoga det till ansökningsformuläret. Glöm inte att betala för returpost.

Gällande avgifter finns här.

Ansökan kommer inte att handläggas förrän betalning av gällande avgifter har gjorts till vårt bankgiro.

9. Bifoga ett adresserat, men ej frankerat svarskuvert

När dokumenten är klara skickar du dem till:
CKGS
India Visa Application Centre,
Post Box 7589,
10393 Stockholm.
.
Din ansökan om visum till Indien är inte komplett utan följande:
  • Giltigt Original pass.
  • Underskrivet ansökningsformulär (två underskrifter krävs per formulär).
  • Ett riktigt foto enligt specifikationen.
  • Underskrivna obligatoriska dokument och formulär för respektive visumtyp.
  • Underskrivet Clearance form för den som ej är svensk medborgare.
  • Underskrivet CKGS Beställningsformulär (ett per sökande).
  • Kopia av kvitto på överföring av avgiften.
  • Adresserat, men ej frankerat svarskuvert.
Ofullständig ansökan återsänds till den sökande på dennes bekostnad via postförskott 250 kr.

Kortaste handläggningstid för komplett ansökan som skickas via post eller bud är 10 arbetsdagar från det att ansökan inkommer till India Visa Application Centre. Vänligen notera att handläggningstiden för sökande med Pakistanskt påbrå är minimum 30 arbetsdagar. Det gäller även de som innehar Svenska Resedokument och Främlingspass. Detta inkluderar inte den tid som krävs för leverans med post eller bud.

Har du ett brådskande visumbehov ber vi dig kontakta vår helpdesk på +46 (0)8 – 4401460 för mer information

Var noga med att du läst igenom instruktionerna och klicka sedan i att du samtycker och klickar för att sända in ansökan.


Behövs personbevis?

Det finns uppgifter på resesajter om att man måste skicka in personbevis om man inte lämnar in ansökan på ett ställe där biometrisk läsning är möjligt. Jag hittar inte den informationen på http://www.in.ckgs.se/index.html dock så det är något jag måste kontrollera. Det skadar inte att för säkerhets skull ha personbevis bifogat. Personbevis skall i så fall vara för ändamålet ”Adress”.

eTouristVisa

Svenska medborgare kan söka eTouristVisa som söks på webben. Mer information hittar du om det på https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html.

Jag själv föredrag att göra ansökan enligt alternativ 2, dvs via posten eftersom jag bor ute på landet. Annars skulle jag nog göra det på plats vid något av kontoren som finns listade.

 


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s